۱۳۸۶ بهمن ۲۹, دوشنبه

زبان مادری شانسنامه فرد است

زبان مادری شانسنامه فرد است
زبان مادری به منزله شناسنامه دار شدن فرد است، با فراگیری آن فرد شخصیت پیدا کرده و دارای یک شخصیت اجتماعی می شود.

علی اصغر مهاجری جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار سرویس فرهنگی برنا با بیان این مطلب گفت: بر اساس نظر جامعه شناسان ارتباط ،سنگ بنای جامعه است و اگر چالش داشته باشد در پی آن جامعه نیز با آسیب روبه رو می شود. در واقع اگر بخواهیم گروه ها و جوامع را آسیب شناسی کنیم باید به ارتباطات برگردیم. لذا اکثر آسیب های اجتماعی مثل طلاق، قتل ، اعتیاد و انحرافات دیگر اساسش به نابسامانی ارتباطات بر می گردد.
وی افزود: در این میان زبان یکی از موثرترین ابزارهای ارتباطی و به عبارت دیگر شاهراه ارتباطی است و اگر بخواهیم یک ارتباطات پویا، اثربخش و توسعه بخش داشته باشیم باید زبان را تقویت کنیم. به همین دلیل یکی از ملاک ها برای شهروندی کشورهای توسعه یافته یادگیری زبان آن کشور است.
مهاجری با بیان این که فرهنگ، ارزش و هنجارها، آداب و رسوم و سنت در زبان گنجانده شده است اظهار داشت: زمانی که فردی صاحب زبان می شود به تبع آن صاحب اندیشه، فرهنگ، سلسله ارزش ها و سنت هایی می شود که در زبان وجود دارد. هم چنین زبان بر شانه های گذشتگان سوار است لذا تاریخ و هویت هم با زبان منتقل می شود.
وی ادامه داد: زبان مهم است و زبان مادری مهم تر چرا که زبان مادری از سوی نزدیک ترین فرد به انسان یعنی مادر و با مهربانی خاصی منتقل می شود. زبان مادری نمادی از هویت فردی است که با آن تکلم می کنیم و با فراگیری آن گذشته، تاریخ و هویت را یاد می گیریم.
این جامعه شناس با تاکید بر این که بین تقویت و توسعه زبان مادری و فراگیری یک زبان غیرمادری تناقضی وجود ندارد تصریح کرد: اتفاقا آن ها که زبان مادری را توسعه می دهند به صورت آگاهانه علاقه مند به فراگیری زبان های بین المللی هستند. کشورهایی که اهمیت زبان مادری خودشان را نمی دانند و در توسعه آن برنامه ندارند از یادگیری زبان های دیگر هم بهره ای نمی برند. مصداق آن کشور خودمان است زیرا تقویت زبان فارسی نبوده که ما زبان های دیگر را هم یاد نگرفته ایم. یادگیری زبان های دیگر بر توسعه و غنای زبان مادری نیز کمک می کند. اما همه این ها در صورتی مثبت و تاثیرگذار است که آن را به زبان مادری منتقل کنیم.
وی در این باره افزود: در کشورهای دیگر هم زبان های چندگانه وجود دارد اما در کنار آن زبان خودشان را تقویت می کنند چراکه زبان مادری نمادی از هویت و شخصیت آن هاست. هر زبان وام دار فرهنگ ملی خودش است. هر اندازه که به ارزش های ملی بی توجهی شود زبان مادری مورد هجوم قرار می گیرد.
مهاجری در پایان گفت: از دلایل دیگر ضعف زبان مادری عدم بررسی جامعه شناختی زبان فارسی است. علمی و فلسفی نشدن زبان موجب می شود زبان توسعه پیدا نکند. زبان فارسی باید در تعامل جهانی قرار بگیرد چراکه هر چه در معرض تعامل باشد خطرات کمتری متوجه آن است.

هیچ نظری موجود نیست: