۱۳۸۶ اسفند ۲۵, شنبه

اختلاف بر سر نتیجه شمارش آرا در تهران



به گزارش آژانس خبری تفتان به نقل از بی بی سی در حالی که نتایج اولیه شمارش آرای به صندوق ریخته شده در انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی از پیروزی جریان سیاسی اصولگرا حکایت می کند، اصلاح ‌طلبان نسبت به نحوه شمارش آرا ابراز نگرانی می کنند.
عبدالواحد موسوی لاری، رئیس ستاد انتخاباتی ائتلاف اصلاح طلبان گفته که به نامزدهای انتخاباتی اجازه داده نشده است نمایندگی برای نظارت بر شمارش آرا بفرستند و "حرف و حدیثهای زیادی" از خیلی مناطق به گوش می رسد که نسبت به سلامت انتخابات ایجاد نگرانی می کند.
علاوه بر شمارش آرا، اصلاح طلبان معترضند که وزارت کشور بر خلاف قانون، به آنان امکان نداده است بر روند رأی گیری نظارت کنند.
به گفته سخنگوی ستاد ائتلاف اصلاح‌ طلبان، این ستاد سه هزار و ششصد ناظر برای صندوقها معرفی کرده بود اما در نهایت برای یک هزار و سیصد تن از آنان کارت مجوز نظارت بر انتخابات صادر شد که عملاً تنها پانصد ناظر به مراکز رأی گیری فرستاده شدند.
نتایج انتخابات ایران؛ چشم انداز اولیه
نتایج انتخابات در بسیاری از شهرستانهای ایران اعلام شده و به گفته وزیرکشور ایران، 71 درصد نامزدهایی که در انتخابات پیروز شده اند به جریان سیاسی اصولگرا تعلق دارند.
ستاد ائتلاف اصلاح طلبان نیز اعلام کرده که تاکنون 34 تن از نامزدهای پیروز به جریان اصلاح طلب تعلق دارند.
اما در مورد حوزه های انتخابیه ای که هنوز نتایج شمارش آرا از آنها اعلام شده و عمدتاً به تهران و شهرهای بزرگ مربوط می شوند، میان اصولگرایان و اصلاح طلبان اختلاف وجود دارد.
حسین مرعشی، رئیس ستاد ائتلاف اصلاح طلبان تهران گفته که به احتمال زیاد، دست کم هفده کرسی از کرسیهای سی گانه پایتخت به اصلاح طلبان تعلق خواهد گرفت.
اما خبرگزاری فارس که هوادار اصولگرایان به شمار می رود گزارش داده که تمامی کرسیهای سی گانه مجلس را اصولگرایان به دست آورده اند.
سخنگوی ستاد اتئلاف اصلاح طلبان، این گزارشها را "فضا سازی به قصد فراهم کردن زمینه دخل و تصرف در آرای مردم" ارزیابی کرده و گفته است: "گزارشهای دریافتی از سراسر کشور حکایت از توفیق نامزدهای اصلاح طلب باقی مانده در عرصه انتخابات دارد".
اصلاح طلبان که بیشتر نامزدهای مورد حمایتشان در انتخابات ردصلاحیت شدند و امکان شرکت در انتخابات نیافتند تنها بر سر 132 کرسی از کرسیهای 290 گانه مجلس وارد رقابت انتخاباتی شدند.
علاوه بر اصلاح طلبان، نامزدهای جناح منتقد دولت در جریان سیاسی اصولگرا نیز اعتراضهایی نسبت به روند برگزاری انتخابات ابراز کرده اند.
این نامزدها که در تشکلی با عنوان ائتلاف فراگیر اصولگرایان گردآمده اند طی نامه ای به شورای نگهبان نوشته اند که جناح رقیب اصولگرای آنان، یعنی جبهه متحد اصولگرایان در جریان تبلیغات انتخاباتی ست به تخلفاتی همچون نصب آویزهای غیرقانونی، تبلیغ اسامی نامزدها در سه روزنامه دولتی، پخش وسیع کارتهای تبلیغاتی و برگزاری همایش انتخاباتی در سازمان دولتی ارتباطات اسلامی در روز ممنوعیت تبلیغات (یک روز مانده به انتخابات) زده و در روز انتخابات نیز در تعدادی از شعبه های اخذ رأی به تبلیغ نامزدهای خود پرداخته است.
در این نامه آمده که برخی از عوامل اجرائی و نظارتی در شعبه های اخذ رأی در نوشتن نام نامزدها توسط رأی دهندگان به نفع جبهه متحد اصولگرایان دخالت می کردند، فهرست نامزدهای این جبهه در بسیاری از شعبه های اخذ رأی روی میز محل مراجعه رأی دهندگان قرار داده شده بود و با جلوگیری از حضور برخی از ناظران قانونی نامزدها که دارای مجوز نظارت در محل شعبه اخذ رأی بودند، زمینه تخلفات افزایش یافته بود.
نتیجه انتخابات باید پس از شمارش نهائی آرا به تأیید شورای نگهبان برسد و این شورا در صورتی که تخلفی در جریان رأی گیری تشخیص دهد که به تغییر در نتیجه انتخابات انجامیده، می تواند آرای صندوقهایی را که بروز تخلف را در آنها تشخیص داده باطل کند.
وزیرکشور ایران اعلام کرده بود که نتایج شمارش آرا در تهران بر خلاف دوره های پیشین، تنها زمانی اعلام خواهد شد که شمارش آرا به پایان برسد اما رئیس ستاد انتخابات اعلام کرده که مرحله نخست شمارش آرای تهران فردا (یکشنبه) و نتایج نهائی تا دوشنبه اعلام خواهد شد.
دست کم در ده حوزه انتخابیه، رأی گیری به دور دوم کشیده شده که قرار است اردیبهشت سال آینده خورشیدی برگزار شود.
در صورتی که نامزدهای انتخاباتی نتوانند بیش از یک چهارم آرائی را که به صندوق ریخته شده به خود اختصاص دهند، تعیین تکلیف انتخابات به دور دوم کشیده می شود که در آن، از میان همه نامزدها تنها به تعداد دو برابر کرسیهایی که برنده نداشته اند، به رقابت می پردازند و ملاک پیروزی در انتخابات، کسب آرای بیشتر از نامزد رقیب است.
وزیرکشور ایران اعلام کرده که بیش از شصت درصد واجدان شرایط رأی دادن، در انتخابات شرکت کرده اند، این در حالی است که در دور پیشین انتخابات مجلس، 51 و دودهم درصد از واجدان شرایط رأی خود را به صندوق انداختند.
با وجود اینکه رهبر و مقامات بلندپایه سیاسی و مذهبی ایران، مردم را به حضور گسترده در انتخابات فراخوانده بودند، وزیرکشور ایران اذعان کرده که میزان شرکت مردم در انتخابات بیش از حد انتظار او بوده و پیش بینی می کرده که به دلیل همزمان شدن انتخابات با روزهای پایانی سال که مردم بیشتر به مشغولیتهای مربوط به عید نوروز سرگرم بودند و همچنین محدودیتهای قانونی تازه برای تبلیغات نامزدهای انتخاباتی، مشارکت مردم در انتخابات چندان گسترده نباشد.
پاره ای از آگاهان هم اعتقاد داشتند که به دلیل ردصلاحیت گسترده اصلاح طلبان که امکان رقابت آنان در انتخابات را به میزان زیادی کاهش داد، بخش عمده ای از هواداران جریان سیاسی اصلاح طلب، پای صندوقهای رأی حاضر نشوند و بدین ترتیب، آمار شرکت کنندگان در انتخابات چندان چشمگیر نباشد.
مشارکت گسترده مردم در انتخابات بیشتر مربوط به شهرستانها بوده، فرماندار تهران، میزان مشارکت مردم در این حوزه انتخابیه را حدود چهل درصد اعلام کرده است.
در تهران، خط مشی سیاسی و موضعگیری جناحی نامزدها نقش اصلی را در جهت دادن آرای مردم بسوی آنان دارد، در حالی که در شهرستانها عوامل اجتماعی، گرایشهای قومی و طایفه ای و شعارها و وعده های غیرسیاسی نامزدها در تصمیم گیری انتخاباتی مردم مؤثرترند.

هیچ نظری موجود نیست: